Tutkimusavustajat esittäytyvät – osa I
Tutkimusavustajat toimivat Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa osana “assaripoolia” monipuolisten työtehtävien parissa. Jutussa muutamat heistä kertovat hieman itsestään, tehtävistään ja siitä, mitä kaikkea assarina tiedekunnassa voi oppia.
1. Kuka olet?
Olen Anniina Laitakari, N:nnen vuoden valtio-opin opiskelija. Päivisin opiskelen ja teen töitä, iltaisin laulan kuorossa ja seuraan Real Housewives -tosi-tv:n käänteitä.
Olen Veeti Kainulainen, 5. vuosikurssin oululaislähtöinen oikkari. Siirryn piakkoin syvärille, ja opiskelen myös sivuaineena luovaa kirjoittamista. Vapaa-aikaani kulutan erilaisten musahommien, speksaamisen ja lauta- ja videopelien äärellä.
Olen Sofia Tabit, suunnilleen 2. vuoden opinnot suorittanut oikkari. Muutin Helsingistä Turkuun opintojeni alussa vuoden 2022 syksyllä ja kotiuduin uuteen kaupunkiin todella hyvin. Turku-elämääni on vakiintunut opintojen ja töiden ohelle opiskelijariennot, ainejärjestötoiminta, uusien urheilulajien testailu (viime kuukausina vuorossa on ollut jooga) ja samojen vanhojen lempparisarjojen puhki kuluttaminen.
2. Kuinka kauan olet toiminut tiedekunnassa assarina?
Anniina: Olen toiminut assarina nyt vuoden.
Veeti: Liityin assaripooliin pienen mutkan kautta viime kesän harjoittelun jälkeen. Tein hieman tutkimushommia tiedekunnan harjoittelijana, ja minut napattiin syksyksi kehittelemään Lakitutka-projektin MOOC-kurssia. Syksyn puurtamisen jälkeen liityin yleiseen assaripooliin, ja näissä hommissa ollaan edelleen.
Sofia: Määräaikaisesti marraskuun 2023 alusta toukokuun 2024 loppuun.
3. Millaisia työtehtäviä sinulle tutkimusavustajana kuuluu?
Anniina: Tutkimusavustajana olen päässyt tekemään monipuolisesti eri asioita: olen muun muassa auttanut parissa eri tutkimuksessa, ollut mukana Lakitutkan kehittämisessä ja toiminut konferenssityöntekijänä. Suurimmaksi osaksi olen kuitenkin tehnyt viestintää ja erilaisten asioiden koordinointia, mikä ehkä eroaa hieman muista assareista. Tutkimusavustajan tehtävissä olen päässyt tutustumaan yliopistomaailmaan tutkijoiden näkökulmasta, ja se on ollut todella arvokasta ja mielenkiintoista.
Veeti: Tutkimusassarina olen tehnyt vähän kaikenlaista kurssin suunnittelusta haastattelulitterointiin ja apurahahakemuksista sähköpostiviestittelyyn. Apurahahakemuksessa avustaminen ja ison projektin tiivistäminen lyhyeen ja mielenkiintoiseen muotoon sekä Lakitutka-kurssin kehittäminen ovat olleet mielenkiintoisimpia työtehtäviäni, joissa olen nähnyt akateemisten käsieni jäljen.
Sofia: Vaikka teenkin töitä tutkimusavustajan nimikkeellä, ovat tehtäväni niiden viestinnällisyyden vuoksi hieman erilaisia kuin tutkimusavustajilla yleensä. Pääasiallisesti tehtäväni ovat Insightsin toimituksen parissa, jossa yhteisen ideoinnin kautta syntyi ajatus tästä opiskelijoille suunnatusta osiosta. Muihin työtehtäviini on saattanut kuulua vaikkapa sosiaalisen median julkaisujen suunnittelua ja toteutusta tai muu avustaminen viestinnällisissä tehtävissä aina tarpeen tullen.
4. Millaista on sovittaa tutkimusavustajan tehtävät omaan kalenteriin?
Anniina: Tutkimusassarin tehtävien sovittaminen omaan kalenteriin on ollut helppoa, sillä usein tehtävillä ei ole ollut tulipalokiire, vaan niitä on voinut tehdä silloin kun itselle sopii. Tehtävistä myös saa ja pitää kieltäytyä, jos ne meinaavat haitata opiskelua.
Veeti: Töiden sovittaminen on sujunut aika mukavasti. Olen monessa mukana, ja aikataulussa on usein tunnin tai parin pätkiä, joihin assarihommat sopivat mainiosti. Toki myös pidempien päivien pyhittäminen näille hommille on silloin tällöin tarpeen, ja työtehtävät ovat mukavaa vaihtelua opiskelulle
Sofia: Työt ovat tässä tehtävässä todella itsenäisiä ja määrittyvät myös sisällöltään paljolti oman suunnittelun mukaan. Yksittäisiä kokouksia lukuun ottamatta teen siis töitä silloin kun itselleni sopii, eikä siksi tehtävien sovittaminen aikatauluun ole ollut ongelma edes muiden kiireiden keskellä.
5. Mikä sai sinut alun perin hakemaan tutkimusavustajan tehtävään?
Anniina: Hain tutkimusavustajan tehtävään, koska halusin työn, jota voi tehdä joustavasti opintojen ohessa. Olin myös juuri suorittanut maisterivaiheen tutkimuskurssit, joiden inspiroimana halusin päästä tutustumaan tutkimuksen tekoon vieläkin lähemmin.
Sen suurempaa uravalaistumista ei ole vielä tullut, eli en vieläkään tiedä, mitä minusta tulee isona. Tutkimusavustajakokemus on kuitenkin vahvistanut tunnetta siitä, että haluan tehdä tulevaisuudessakin jotain yhteiskunnallisesti merkityksellistä, aivan kuten olen näissä oikiksen projekteissa päässyt tekemään.
Veeti: Työ tutkimuksen parissa kiinnosti minua, sillä olen pohtinut yliopistouralle suuntautumista. Tässä vaiheessa opintoja on ollut mielenkiintoista päästä syvemmälle Calonian uumeniin ja saada osviittaa siitä, mitä luentojen ulkopuolella tapahtuu. Siirtymä harjoittelusta assariksi oli melko luonteva, ja näitä hommia saa toivottavasti tehdä valmistumiseen saakka!
Sofia: Löysin ilmoituksen avoinna olevasta työpaikasta Instagramin utulaw-tililtä, jonne pääsinkin lopulta työtehtävien kautta toteuttamaan muutaman julkaisun. Olin jo muutamissa aiemmissa kesätyöpaikoissa tehnyt erilaisia viestinnällisiä projekteja, joten painotus siihen suuntaan herätti mielenkiinnon. Olen päässyt tässä roolissa toteuttamaan omia ideoitani todella vapaasti ja sitä kautta myös kehittämään osaamista aiemman kokemuksen pohjalta.
6. Terveiset, loppusanat tai vaikka mietelause!
Anniina: Hakekaa rohkeasti tutkimusavustajaksi sellaisiinkin oppiaineisiin, joissa ette ole olleet pääaineopiskelijana! Itselleni on ollut hurjan mielenkiintoista päästä työskentelemään oikeustieteilijöiden kanssa, olen oppinut paljon uutta.
Veeti: Jos mietit hakemista, älä mieti vaan hae. Nähdään assaripoolissa!
Sofia: Yksi suosikeistani on “virheet ovat osoitus siitä, että olet yrittänyt”. Harvoin tärkeintä on täydellisyys, vaan rohkeus kokeilla uusia asioita!
Sofia Tabit